MENÜ

Társadalmi bűnmegelőzés

 

 

A bűnmegelőzés minden olyan intézkedés, beavatkozás, amelynek célja vagy eredménye a bűnözés mennyiségi csökkentése, az állampolgárok biztonságérzetének minőségi javítása, történjék az a bűnalkalmak csökkentésével, a bűnözést előidéző okok hatásának mérséklésével, vagy a sértetté válás megelőzésével.

 

Betörésvédelmi jótanácsok

1. Nézzünk körül az udvaron!      

  Hogy minimálisra csökkentsük a betörés esélyét, először is nézzünk körül az udvaron, kertben, hogy nincs-e olyan tárgy az ablakok közelében, amely esetleg segítséget nyújthatna a betörőknek a fal megmászásához. A ház körül például ne maradjon kint létra.egyéb kerti bútor. Ezeket lehetőség szerint tároljuk beltérben, de mindenképpen zárható helyen. Téglával és nagyobb kövekkel a kéz alatt betörhető az ablaküveg vagy az üvegezett ajtó.

Bármennyire is magától értetődőnek tűnhet a tanács, az ajtókat, ablakokat jól zárjuk be, ugyanis az utazás előtti nagy sietségben megeshet, hogy megfeledkezünk róla, figyelmetlenségünkért pedig nagy árat fizethetünk.

A villanyóra szekrényét zárjuk biztonságosan, hogy a behatoló ne tudja előre elsötétíteni a lakást, illetve ezzel együtt az elektronikus riasztást is kiiktatni.

Tartsunk rendet közvetlen környezetünkben és a kertben. A széthagyott kerti szerszámok, gépek, illetve gyerekjátékok, valamint a könnyebben elmozdítható kerti bútorok könnyedén ellophatók, ráadásul egyenesen vonzzák a besurranó tolvajokat.

A sűrű növényzet kiváló rejtekhelyül szolgálhat a betörők számára. A dúsabb bokrokat, fákat ritkítsuk meg annyira, hogy a betörők ne tudjanak észrevétlenül tevékenykedni. A házhoz, ablakokhoz közel álló fák ágait pedig kissé vágjuk vissza.

2. A lakásban is akad egy-két teendőnk

Érdemes beszerezni néhány időzített kapcsolót, amelyekkel szabályozható, hogy melyik lámpa mikor kapcsolódjon be magától a távollét alatt, azt a látszatot keltve, hogy vannak a lakásban.

Ne hagyjunk a lakásban nagy értékű készpénzt, ékszereket, hacsak nincs otthon széf, ahol biztonságban lehet a rablók elől.

3. Mondjuk le az újságot!

A postaládában felhalmozott újságok és különböző reklámok is arra utalhatnak, hogy a ház lakói távol tartózkodnak. Az újság-előfizetéseket vagy bármi egyéb, a külvilággal napi kapcsolattartást igénylő szolgáltatást mondjuk le.

4. Kérjük a szomszédok segítségét!

Elutazásuk ideje alatt sok tennivaló hárulhat barátokra, szomszédaikra. Kérjünk meg egy barátot vagy egy megbízható szomszédot, hogy rendszeresen ürítse a postaládát, a szemétszállítási napokon az önök kukáját is helyezze ki a ház elé, függetlenül attól, hogy tartalmaz-e valamit, vagy sem, esténként kapcsolja fel a villanyt, és húzza le a rolókat vagy húzza be a függönyöket. Az azonban fontos, hogy a redőnyök, függönyök ne legyenek állandóan leengedve, illetve behúzva, mivel ez is egy jel arra nézve, hogy senki sem tartózkodik otthon.

Hosszabb út esetén nem árt, ha fűnyírással is megbízzák szomszédot, ismerőst. Cserébe felajánlható, hogy használja kerti ruhaszárító kötelet, illetve udvari parkolóhelyeinket, hiszen ezek is azt a látszatot keltik, hogy lakják a házat.

Fontos, hogy a megbízott személy tudja a pontos címet, ahol a vakációt töltik, és egy telefonszámot, ahol baj esetén feltétlenül el tudja önöket érni.

5. Ne verjük nagydobra, hogy nyaralni megyünk!

Próbálják minél kevesebb emberrel megosztani, hogy huzamosabb időre üresen hagyjuk otthonunkat. Hisz minél kevesebben tudják, hogy elutazunk, annál kisebb a lehetősége annak, hogy olyan ember fülébe jut elutazásunk híre, aki esetleg nem tisztességes céllal érkezne lakásunkba.

6. Védjük a nyílászárókat!

Egy lakás legkritikusabb pontja a bejárati ajtó. Az ajtókra rakhatunk pótzárakat, biztosítóláncot, de ezek csakis akkor érnek valamit, ha az ajtó tokszerkezete stabil. Az ablakoknak sem árt az extra védelem. Az alacsonyabban fekvő ablakokat, erkélyeket védhetik rácsozattal, betörésgátló fóliával vagy redőnnyel, vagy utólag felszerelhetnek például zárható fogantyúkat.

7. Helyezzünk el mozgásérzékelőket!

Helyezzen ki minden bejárathoz mozgásérzékelőt, hiszen egy olyan lámpa, amely a mozgást érzékelve hirtelen felkapcsol, elbizonytalaníthatja a betörőket, mivel ezt annak jeléül veszik, hogy az adott háznál vigyáznak a biztonságra. Másrészt pedig a környékbeliek, akik tudják, hogy senkinek nem lenne szabad ott tartózkodnia, azonnal felfigyelnek a fényáradatra.

8. Ne hagyjuk a kulcsot a lábtörlő alatt!

Ha azt gondoljuk, hogy a legtöbb „tikos hely” (lábtörlő alatt, ablakpárkányon, ajtókeret fölött, odvas fa belsejében…) a rablók előtt is titkos, elég nagyot tévedünk. Egy tapasztalt betörő számára nem okoz különösebb gondot a kulcs meglelése. A legszerencsésebb, ha a pótkulcsot a szomszédra vagy egy közeli barátra bízzuk baj esetére.

9. Szerezzünk be riasztót!

Modern riasztórendszerek széles választékban beszerezhetők. Lehetősége van olyan rendszert választani, amely a szerződött biztonsági szolgálatot riasztja, de akad olyan is, ami közvetlen összeköttetésben áll a rendőrséggel. Ha ilyen távfelügyeleti riasztórendszert választ, akkor a rendszer kiépítésének egyszeri díja mellett havonta fizetni kell készenlét, illetve téves riasztás esetén a kiszállásért is. Cserébe biztosan fogja tudni, hogy ha bármilyen probléma adódik, akkor valaki a helyszínre fog sietni, és ellenőrizni a helyszínt. Ha nem terv ekkora beruházást, akkor válassza a barkácsáruházakban kapható egyszerűbb riasztóberendezések közül. Van, ami ajtó- és ablaknyitást érzékel, léteznek mozgásérzékelős készülékek, de van hő- vagy hangérzékelő (rezgés) berendezés is a kínálatban. A működtetés is változatos lehet, a legtöbb riasztó külső táplálást igényel, de léteznek nagyon egyszerű, elemes kis készülékek is. A riasztás típusa ezeknél a rendszereknél hang- vagy fényjelek formájában mutatkozik meg. Kertbe érdemes mozgásérzékelős reflektorokat kiépíteni, amelyek behatoló esetén a védeni kívánt területet erős fénnyel bevilágítják.

Zárt térbe mozgás- és nyitásérzékelő riasztók kombinált kiépítése javasolt erős hang- vagy távriasztással.

Fontos, hogy az olcsóbb, főleg a kisebb riasztókészülékek gyorsan hatástalaníthatók – egyszerűen földhöz lehet csapni őket, illetve sok esetben az elektromos táplálás megszüntetésével (drót elvágása) eleve működésképtelenné válnak.

Amennyiben mégis megtörténik a baj ne nyúljunk semmihez és haladéktalanul értesíteni kell a rendőrséget.

 

Besurranás megelőzése

 - Kapukat, lakásunk ajtaját mindíg tartsuk becsukva és bezárva akkor is ha otthon vagyunk.

- Ha földszinti vagy első emeleti lakásban lakunk, akkor soha ne szellőztessünk úgy, hogy a nyitott ablakú helyiségben senki nem tartózkodik.

- A szúnyogháló nem rács, nem akadályozza meg az illetéktelen behatolót.

- Ha tehetjük szereltessünk föl az ablakra vagy erkélyajtóra rácsot ami szellőztetésnél megakadályozza, megnehezíti a behatolást.

- Ha ekmegyünk otthonról akár 5 percre is, minden ajtót és ablakot zárjunk be.

- Otthonunk kulcsát ne rejtsük el az ajtó közelében, az elkövetők ismerik a "dugi" helyeket.

- A besurranók egy része gyermek, így ők olyan szűk ablakokon is beférnek mint a wc vagy a kamraablak.

- Az értékeket soha ne hagyjuk szem előtt.

- Otthon ne tartsunk nagyobb mennyiségű pénzt,ékszert. ha mégis akkor azt lehetőleg eldugott, mozdíthatatlan lemez szekrénybe.

- Ha nagyobb értékeket tartunk a lakásba akkor kössünk lakásbiztosítást. De! Ne felejsük el ha az elkövető nyitott nyílászárókon jut be a biztosító nem fizet!

 

Trükkös lopások
 
 
 Gépjárművekkel kapcsolatos trükkös lopások
 
Trükkös lopásoknak nevezzük azokat a lopásokat, amelyek során az elkövetők valamilyen módon elterelik a sértett figyelmét és így tulajdonítják el az értékeit. A lopások alapvetően két csoportba oszthatók: a gépjárművekkel kapcsolatos lopások és a gépjárműből megtévesztéssel elkövetett lopások. Ezeknél a deliktumoknál az elkövetők általában valamilyen megtévesztéssel megállásra késztetik a sértettet, majd figyelmét elterelve eltulajdonítják értékeit a gépkocsijából. Legtöbb esetben erőszak nélkül alkalmazzák a lopásnak ezt a viszonylag egyszerű formáját. A kiemelt főútvonalakon, autópályákon a sértetti kör legtöbbször külföldi állampolgár, bár előfordult magyar sértett is. Budapest területén azonban nagyobb számban fordult elő, főleg a bankintézetek környékén elkövetett cselekmények esetén, hogy a sértett magyar állampolgár.

A gépjárművekkel kapcsolatos trükkös lopásokat eredetileg az autópályákon követték el, jellemzően külföldi elkövetők külföldi sértettek sérelmére. Az elkövetők jelezték a kiszemelt áldozatnak, hogy valamilyen műszaki problémája (pl.: defekt) van, majd amíg az áldozat pihenőhelyen ellenőrizte a kerekeket, a nyitott gépkocsiból az elkövetők kiemelték a pénztárcát, mobiltelefont. Ne hagyjon semmilyen iratot és értéket a gépkocsiban! Ha kiszáll, minden esetben zárja le a gépkocsit, még akkor is, ha nem távolodik el tőle! Ha többen utaznak együtt, valaki maradjon a gépkocsiban. A gépkocsival kapcsolatos trükkös lopások másik elkövetési módszere a városokhoz köthető. Az elkövetők kifigyelik a bankban, ha valaki nagyobb összegű készpénzt vesz fel, a bűntársak kiszúrják a gépkocsi kerekét, majd amikor menet közben a sértett defekt miatt megáll, segítségüket felajánlják és elterelik a figyelmét. Közben a társ igyekszik megszerezni a gépkocsi utasterében őrizetlenül hagyott pénzt.  Ha bankban nagyobb mennyiségű készpénzt veszünk fel, kérjük meg ismerősünket, hogy kísérjen el bennünket. Ha tényleg defektet kap a gépkocsink, ne hagyjuk őrizetlenül a felvett készpénzt.

 Jellemző elkövetői magatartások:

 • Gyakori módszer, hogy egy korábbi helyen és időben az elkövetők sérülést okoznak a kiszemelt sértett autójának kerekén, majd amikor az megállásra kényszerül, akkor hajtják végre a bűncselekményt.

 • Sok esetben az elkövetők a fényjelzéssel, mutogatással történő megtévesztéssel, melynek során valamilyen nem létező műszaki hibára hivatkoznak, állítják meg az autóst.

 • Megfigyelhető továbbá az információkérés során történő eltulajdonítás

 • A trükkös lopás kategóriájába sorolható a rendőri jelleg színlelésével elkövetett lopások is.

 • A nagyobb városokban, leginkább Budapesten a pénzintézetek környékén történnek, az úgynevezett lekövetések, majd a pénz felvételét követően a máshol is alkalmazott módszerekkel kényszerítik megállásra a sértettet és követik el a bűncselekményt.

 • A fenti esetekben az elkövetők egyike valamilyen idegen nyelven próbál szót érteni a sértettel, segítségét ajánlja fel a hiba elhárítására (figyelemelterelés), a másik pedig észrevétlenül eltulajdonítja a kocsiból a mozgatható, hátrahagyott értékeket. Legtöbb esetben a sértett csak később, amikor esetleg fizetni akar, akkor veszi észre a lopást.

 Mi a teendő a cselekmények megelőzése érdekében? 

 • iratait (elsősorban: útlevél, személyi igazolvány, vezetői engedély, forgalmi engedély) utazás során tartsa magánál, lehetőleg ruházata belső zsebében, de mindenképpen testközelben, így annak valószínűsége, hogy illetéktelen birtokába juthat minimális. Az iratokról készített fénymásolatok nagy segítséget nyújthatnak, azok ellopása esetén, amikor azonnal intézkedni kell azok pótlása érdekében (rendőrségi feljelentés alkalmával az okmányok sorszámának ismerete a körözést is segíti).

 • készpénzét, mobiltelefonját szintén tartsa magánál, de semmiképpen sem a járműve utasterében, ahol semmiféle értékeket hátrahagyni nem ajánlatos, hiszen a tolvaj figyelmét ráirányítja kocsinkra. A csomagtartó biztonságosabb hely.

 • amikor kiszáll – akár rövid időre is – ne hagyja az indítókulcsot a gyújtáskapcsolóban. Azt vegye magához, és zárja le az ajtókat. Amennyiben többen utaznak, valaki maradjon a kocsiban, illetve annak közvetlen közelében.

 • az ablakokat, ajtókat – a vezetői oldalt kivéve-menetközben is zárva tartsa, mivel bármely forgalmi okból történő lassítás, megállás esetén értékeit az ablakon át benyúlva, ajtót kinyitva egy mozdulattal elvihetik (kéretlen ablakmosó, kéregető személy, vagy lopásra szakosodott motorkerékpáros).   

 • legyen óvatos és körültekintő olyan hirtelen felbukkant, vagy fürkésző idegenekkel szemben, akik túlzottan segítőkésznek mutatkoznak, és járműve közelébe férkőztek.  

 • a magukat rendőrnek kiadó bűnözők tekintetében érdemes tudni, hogy a rendőr nem intézkedik zaklató jelleggel, visszaélésszerűen, viszont az álrendőrök mindig a pénzre utaznak, fenyegetően lépnek fel.     

 • Figyelem a rendőr a jelenleg hatályos jogszabályok szerint nem vesz át készpénzt! Amennyiben a rendőr szabálysértés elkövetése miatt bírságol, postai befizetési utalványt kell adnia.

 • a rendőrt igazolja egyenruhája, azonosító jelvénye (5 számból álló egyedi azonosító számsor), valamint rendőrigazolványa, melyet köteles felmutatni, és közölni nevét, rendfokozatát, szolgálati helyét, és az igazoltatás okát. Amennyiben bármely okból kétsége merülne fel, ragaszkodjon jogaihoz! Feljegyezheti a rendőr adatait, felhívhatja az illetékes rendőri szervet, melyen keresztül a nap 24 órájában kaphat információt, az Önnel szemben intézkedő rendőr tekintetében. 

                     

                                                  

 Mit tegyen amennyiben baj érte?

 • értesítse azonnal a rendőrséget, a bárhonnan ingyenesen hívható 107-es számon, illetőleg a 112-es általános segélyhívó vonalon (bármely bűncselekményre utaló adat esetén névtelenül hívhatja a rendőrség által működtetett Telefontanú ingyenes számát: 80/ 551-111)

 • közben, ha módja nyílik rá, figyelje meg a sietősen távozó autót (rendszám, szín, típus) és a „segítők” személyleírását, hogy tudjon érdemleges információt adni a hatóságnak   

 • a lakókörnyezetében megjelenő gyanús idegen személyekre és járművekre is figyeljen fel, mivel ezzel segíthet az esetleg bajba került szomszédjának

 Jó ha tudja:

  Amennyiben a gumiabroncsa defektet kap, az észrevehető minden esetben, mivel a jármű menetstabilitása érezhetően megváltozik, a kocsi félrehúz, és a kerekek felől csattogó hang hallható.

Trükkös lopás lakásból, udvarról, kertből

Az elkövetők a bűncselekmények elkövetése során azt használják ki, hogy az áldozatok jószívűek, hiszékenyek, egyedül élnek. Az áldozattá válás szempontjából a 60 év feletti időskorúak csoportja –a kiskorúak mellett- a legveszélyeztetettebb. Az idős emberek korukból, egészségi állapotukból, életmódjukból, szokásaikból, hiszékenységükből adódóan könnyebben megtéveszthetőek. Az idősek gyakran válnak besurranásos lopás áldozatává, melyhez nagymértékben hozzájárul a sértett közreható magatartása (nyitva hagyott kapuajtó, záratlan lakásajtó) is. Az óvatlanság, túlzott bizalom még mindig gyakori magatartás a sértettek körében.

A trükkös lopások elkövetői különféle hivatalos személyeknek (önkormányzatok és állami cégek munkatársainak, Elektromos Művek, Vízművek alkalmazottainak) adják ki magukat, és az áldozatok jóhiszeműségét, gyanakvásának hiányát kihasználva tulajdonítanak el tőlük különböző értékeket (ékszereket, készpénzt) azok lakásából. A sértettek gyakran maguk hívják, engedik be az elkövetőket lakásukba, udvarukba, ahol nem figyelnek vagyontárgyaikra, egyéb értékeikre, készpénzükre.

Előfordul, hogy fenti bűncselekményt az érintett sértettek nem is észlelik, arra csak akkor derül fény, amikor az elkövetők elfogásra kerülnek, és azok vallomásukban tárják fel az általuk korábban elkövetett cselekményeket.

Amennyiben a cselekményt mégis észlelik az áldozatok és ellenállnak, megkísérlik vagyontárgyaikat megvédeni, a vagyon elleni bűncselekmény akár a testi épséget is veszélyeztető cselekménnyé alakulhat.

 Figyelem!
kellő óvatossággal, és bizalmatlansággal megelőzhető a trükkös lopás!

 

A gépjárműlopások,feltörések megelőzése
 
 
 Gépjármű feltörések megelőzése

A gépjárműlopások, illetve a gépjárművekből történő lopások évről-évre az összes bűncselekmények igen nagy százalékát teszik ki. Napjainkra a lopott gépjárművek sorsát vizsgálva megállapítható, hogy azok nagy részét külföldön értékesítik, vagy hazánkban alkatrészpótlásra használják fel. Sajnos gyakran az emberi mulasztás és figyelmetlenség is oka ennek a bűncselekménynek.

TAKTIKAI TANÁCSOK :

Ajtók és ablakok

Zárja be az ajtókat, ablakokat és a napfénytetőt, amikor kiszáll az autóból.

Kulcsok és indításgátlók

Vegye magához minden alkalommal az indítókulcsot, ha csak rövid időre is elhagyja autóját.
Ha nem rendelkezik indításgátlóval, gondolkodjon el a beépítésén.

Értéktárgyak és más személyes tárgyak

Egy tárgy ablakbetöréssel történő ellopásához 5 másodperc is elegendő lehet, ilyen esetekben azonban a riasztó sem nyújt kellő védelmet. A baj elkerülése érdekében, ezért autójában soha ne hagyjon semmit látható helyen.

Bevásárlás

Bevásárlóközpontban, ha bevásárolt és az autójába bepakolt, már ne menjen vissza, hiszen aki kifigyelte Önt, fel is törheti autóját. Esti bevásárláskor igyekezzen a parkolóban a bejárathoz közel, kivilágított területen elhelyezkedni.

Antennák

Vegye le vagy tolja vissza autója antennáját, amikor parkol, ezzel megelőzheti rongálását!

Biztonság vezetés közben

Az ablakokat és ajtókat zárja le akkor is, ha gépjárművével szervizúton, vagy parkolásra készülve lassan halad. Általában ezt az időt használják ki az elkövetők a bűncselekmény elkövetésére az ajtók kinyitásával, vagy ablakokon történő benyúlással.

Biztonság, parkolás

Ha garázsa van, ajtaját mindig zárja.
Ha nem rendelkezik garázzsal, járművével mindig jól megvilágított, belátható helyen parkoljon, ugyanis a gépjárművek többsége kivilágítatlan, rosszul belátható parkolókból “tűnik el”. Próbáljon olyan parkolót keresni, ahol a bejutás és a kihajtás ellenőrzött.

A VÉDELEM LEHETŐSÉGEI 

Köztudott, hogy a gépjárművek kifosztásának, ellopásának megakadályozására tökéletes módszer nincs. Csupán egyfajta védelmi rendszer nem képes olyan fokú biztonságot nyújtani, amelyre kizárólagosan támaszkodhatunk. Először a mechanikai védelem feltételeit kell megteremtenünk, ugyanis az elektronikus autó-őrző riasztóberendezések nem képesek meggátolni a feltörést, vagy a kifosztás. Csak jelezni tudják a nem kívánatos tett elkövetését. A korszerű mechanikai eszközök közé tartoznak a különféle kormány-, pedál- és sebváltózárak, valamint fóliák, melyek alkalmazásával nagyfokú biztonságot érhetünk el. A kiépített mechanikai biztosítás után szükséges a gépkocsi elektronikai védelemi rendszerét megvalósítani.

Legnehezebben az elektronikus indításgátlóval (immobilizerrel) felszerelt autók lophatók el. Az immobilizer a gépkocsi eltulajdonítás megakadályozásának egyik leghatékonyabb módszere.

 A XXI. század legmodernebb technikai vívmányait a műholdas navigációs rendszerek testesítik meg. Lényegük a helymeghatározás, illetve a digitális térképek alapján való gond nélküli utazás A pontból B pontba. A járműbe szerelt berendezés egy antenna segítségével kommunikál a műholdakkal, azok szélességi- és hosszúsági fokok alapján betájolják autónk pontos helyzetét. A CD-n vagy DVD-n tárolt digitális térképpel meghatározzák autónk pontos helyzetét, illetve követni tudják aktuális pozícióját. Az elkövető dolgát még az is megnehezíti, ha házilag készítünk megelőzést szolgáló egyéb technikai trükköket, pl.: rejtett kapcsoló.

A lopási szándék megelőzésére szolgál a gépkocsi ablaküvegeinek szélébe (mechanikai eljárással) begravírozott, kicsinyített méretű rendszám és alvázszám, mely bizonyító erejű azonosító jelzésként szolgál. A védelemben felhasznált eszközök MABISZ által bevizsgáltak legyenek!

ÚJ GÉPKOCSI VÁSÁRLÁSA

A gépjárművásárlás az egyik legnagyobb beruházás az emberek életében. Mindig olyan modellhez ragaszkodjon, amelyben minél több megfelelő biztonsági rendszer található. Ezek lehetnek: indításgátló, ajtókat záró biztonsági zár, központi zár, látható gépjárműazonosítási-szám, (a gépjármű törzskönyvet ne tartsa a gépkocsijában), kivehető panel, előlap és/vagy a biztonsági kóddal ellátott autó-hifi, ablaküvegbe gravírozott rendszám, alvázszám, zárható tanksapka, MABISZ által minősített ugrókódos autóriasztó és/vagy műholdas navigációs rendszer, rablásgátló, biztonsági kerékcsavarok, felni-csavarok, biztonsági fóliás üvegezés.

Ellopták vagy elszállították az autóm? Mi a teendő eltűnt gépjármű esetén?

Ha eltűnt a gépkocsija onnan, ahová leállította, haladéktalanul hívja fel a rendőrség ügyeletét (107, 112). Ők felvilágosítást adnak arról, ha elszállították a gépkocsit (tiltott helyen parkolt) és közlik hová szállították, hol, milyen feltételekkel vehető át. Igyekezzen a gépkocsit minél előbb "kiváltani", mert a tárolási költségek nem olcsók és naponta emelkednek! A nagyobb baj akkor van, a gépkocsit eltulajdonították. Késedelem nélkül jelentse be a rendőrség ügyeletén, hogy azonnal kiadhassa a gépkocsi körözését. Az ügyeleten személyesen jelenjen meg és vigye magával a gépkocsi iratait (ha megvannak). Fontos, hogy a gépkocsi mielőbbi megtalálása érdekében, minden ismertetőjegyét (sérülések, különleges festés, házilag végzett átalakítások, egyedi felszerelés, matrica stb.) pontosan közölje.

Autólopás esetén mikor nem fizet a biztosító?

Kárrendezés esetén fel kel mutatni az autó mindkét gyári kulcsát. Amennyiben valamelyik a két kulcs közül hiányzik, vagy jelentős mértékben megsérült, a biztosító mentesül a kártérítés alól! Amennyiben van érvényes Casco biztosításunk és az egyik kulcs elveszik, vagy megrongálódik, azonnal cseréltessük le a zárakat!

Soha ne hagyjuk a forgalmi engedélyt az autóban! Meglévő, érvényes forgalmi engedély hiányában lopáskár esetén a legtöbb biztosító nem fizet!

Szerződés megkötésekor a gépjárműnek - értékétől függően – rendelkezni kell a gyári riasztón kívül egy egyedi védelmi rendszerrel. Kár esetén bizonyíthatónak kell lennie a jármű védelmi rendszerének működése.

Bizonyítani kell a lopás tényét. Amíg a nyomozás tart, a biztosító nem fizet. Csak lezárt rendőrségi határozattal nyújthatjuk be kártérítési igényünket!

 

Kifosztás

Sértett elhárításra képtelen állapotának / ittasság, rosszullét, baleset stb./ kihasználásával elkövetett lopás a kifosztás.

Leggyakrabban az ittas emberek esetében tapasztalható, hogy kihasználva állapotukat, erőszakmentesen megfosztják őket értékeiktől.

Ezt a cselekményt "markecolásnak"- nevezi a szakzsargon. E bűncselekményfajta kivédése tulajdonképpen egyszerű, lényeg, hogy ne jöjjön létre annak a lehetőségét megteremtő alapszituáció.

A rablás és kifosztás megelőzése érdekében tanácsolom:

> tartózkodjon a nyilvános helyeken történő mértéktelen italozástól

> ne kössön italozáson alapuló ismeretséget, eddig Ön által nem ismert kétes egzisztenciájú személyekkel

>ne tartson magánál ilyen helyeken sem nagyobb összeget

 

Tanácsok zseblopások megelőzésére
 

A zseblopásokat jellemzően az utcán, tömegközlekedési eszközökön, piacokon, bevásárló központokban követik el. Kerüljék a túlzsúfolt helyeket, a táskájukat szorítsák magukhoz, a pénztárcájukat tegyék biztos helyre! Lehetőség szerint utazás, vagy várakozás során kerüljék az idegenekkel történő testi érintkezést.

Buszon, villamoson, metrón a táskát húzzák maguk elé és fogják szorosan! Erre azért van szükség, mert ha csak az oldaluk mellett lóg a táska, egy profi zsebes a hátul lévő zipzárt könnyedén kinyitja. Egyes elkövetők esetenként pengével kivágják a táska oldalát és ami kicsúszik belőle azt viszik el. Ezt a módszert a tolvajok nem tudják megvalósítani, ha testünk előtt kézben tartjuk a táskánkat.   

Az elkövetők többnyire a nagyobb tömeget használják ki az állomások környékén, tömegközlekedési eszközökön, sokszor le- és felszálláskor. A lopás végrehajtásához közvetlenül a sértett mellé, vagy mögé állnak. Legjellemzőbb „vadászterületük” a hátizsák, és a vállra akasztott női táska, de  ennél is könnyebben boldogulnak a kosár tetejére vagy külső kabátzsebbe tett értékekkel. A leggyakoribb zsákmány a mobiltelefon, valamint a pénztárca, amiben gyakran a sértett nehezen pótolható iratai is benne vannak. Ezért célszerű a pénzüket több kisebb címletben, több helyen, a személyes irataikat pedig, kulcsaiktól elkülönítve tárolni!

Ha egy buszon, villamoson, bevásárlásnál szokatlan, oda nem illő esemény történik (pl. valakik heves szóváltásba bocsátkoznak, vagy elájul valaki) az esetlegesen szükséges segítség mellett tanácsos az értékekre még nagyobb figyelmet szentelni! Nagyon sok tolvaj használja ki az emberek figyelmetlenségét, jó szándékát, segítőkészségét.

Gyakori elkövetési mód, hogy a plázák gyorséttermeiben étkezők által a székek támlájára helyezett kabátokból, táskákból lopnak. Ezt úgy teszik, hogy a kiszemelt tárgy mögötti asztalhoz ülnek le, a sértett asztalához közelebb leülő elkövető ráteríti a saját kabátját a székének háttámlájára és az alatt, annak takarásában veszi ki a sértett értékeit a kabátjából vagy a táskájából. Ez általában hosszabb ideig tart de rengeteg ilyen bűncselekmény van.

Értékeikre ne hívják fel a figyelmet azzal, hogy tömegközlekedési eszközön tárcájukból pénzt vesznek ki, mert a visszatételüknél megmutatják azok pontos helyét az Önöket figyelő elkövetőknek! Lehetőség szerint kabátjuk belső zsebében tárolják pénztárcájukat, irataikat, s ha lehet telefonjukat is.

Bankkártyájukat soha ne tartsák a PIN kóddal együtt! Igyekezzenek azt megjegyezni, vagy a kártyától jól elkülönített helyre, nem felismerhető módon feljegyezni! Fontos, hogy a kártyát a lopás tényét felfedezve azonnal tiltsák le (nem a feljelentés megtétele után, amikor már órák teltek el), mert ha a tolvaj a letiltás előtt vesz fel pénzt vele, azt a bank az ügyfélnek nem téríti meg.

Ha mégis megtörtént a lopás, és észre is vették, ne szálljanak szembe a támadóval, mert általában többen vannak, és kiszámíthatatlanok a reakcióik! Hívjanak segítséget (járművezetőt, jegykezelőt, járókelőket, utastársakat), lehetőség szerint az elkövetőkről adott minél pontosabb személyleírással és az elkövetők távozási irányának pontos meghatározásával, valamint a rendőrség haladéktalan értesítésével segítsék az elkövető kézre kerítésének a lehetőségét!

Ha az iratok mellett a lakáskulcsot is elvitték, sürgősen cseréljék le otthonuk zárát!

Utazás során fokozottan vigyázzanak csomagjaikra a pályaudvarokon és a vonatokon! Bőröndjeiket ne bízzák ismeretlenekre, használják inkább a csomagmegőrzőt! Le- és felszálláskor is ügyeljenek táskáikra! Lopás esetén értesítsék a jegykezelőt és a rendőrséget!

Jellemző elkövetési mód, hogy a vonat indulása előtti percekben, az egyik elkövető felszáll a vonatra, és a szerelvényen előre sétálva szemeli ki áldozatát. Eközben kívül a peronon lévő társa vele párhuzamosan sétál, és amikor megvan a kiválasztott áldozat a „vonatos” elkövető jelzésére a „peronos” bekopog a sértetthez az ablakon, mintha kérdezni akarna valamit, így terelve el a sértett figyelmét. A vonat belsejében lévő társa, pedig a sértett táskáját megszerezve leszáll a vonatról.

Amennyiben sértetté válnak, haladéktalanul tegyenek bejelentést a legközelebbi rendőrkapitányságon és vegyék igénybe az áldozatsegítő szolgálat segítségét.

 

Mit tegyünk rablás esetén?

A vagyon elleni bűncselekmények legsúlyosabb formája a rablás. amikor az elkövető a dolog elvétele érdekében személy elleni erőszakot alkalmaz, vagy a sértettet öntudatlan, vagy védekezésre képtelen állapotba helyezi. A rablást a lopástól az elvétel módja határolja el. Rablásnál az erőszaknak, fenyegetésnek olyan mértékűnek kel lenni az elkövető részéről, hogy az alkalmas legyen a sértett ellenállásának megtörésére. Rablásnak minősül az is, ha a tetten ért tolvaj a dolog megtartása érdekében fejt ki erőszakot.

Ilyen támadás esetén ne tanúsítsanak ellenállást! Teljesítsük a követelést és ne avatkozzunk közbe. Várjukmeg a rendőri erőt. ha valami miatt nem értesítették a hatóságot, a cselekmény lefolyása után ne nyúljunk semmihez és haladéktalanul értesítsük a rendőrséget.

Inkább figyeljék meg az elkövetőt vagy elkövetőket, abból a szempontból, hogy adott esetben jó személyleírást tudjanak adni. Figyeljék meg esetleges mozgásukat, kiejtési akcentusokat ezzel is segítik a felderítő munkát.

 

Időskorúak áldozattá válásának megelőzésére szolgáló tanácsok
 
 
Népszámlálási adatok szerint ma Magyarországon minden ötödik ember időskorúnak számít, vagyis betöltötte a hatvanadik életévét. Területi eloszlásban Budapesten, illetve kistelepüléseken élnek a legtöbben, az idősek 61%-a nő. Napjainkra jelentősen csökkent a többgenerációs családok száma, az idős emberek többsége egyedül vagy másik idÉletkori, fizikai, mentális sajátosságaikból, helyzetükből, állapotukból adódóan, a társadalomban betöltött szerepüknél fogva az átlagnál sérülékenyebbek, kiszolgáltatottabbak, fokozottabban veszélyeztetettek bizonyos bűncselekményekkel szemben. A Rendőrség számára kiemelten fontos terület az időskorúak, mint általában különösen védtelen csoport védekezési képességeinek növelése. Ennek érdekében a Rendőrség folyamatosan elemzi, értékeli a jellemző elkövetői, áldozati magatartásokat, a bűncselekmények létrejöttét segítő okokat, körülményeket. A rendelkezésére álló információk birtokában mindent megtesz annak érdekében, hogy láthatóvá tegye ezen korcsoport számára  az áldozattá válás reális kockázatát, és megismertesse az elkerülés és megelőzés  eszközeit, módszereit.őssel él együtt.

Az idősek elsősorban vagyon elleni bűncselekmények, ezen belül pedig elsősorban lopások (trükkös, besurranásos, betöréses lopások, zsebtolvajlás) továbbá csalások és rablások áldozatává válnak. Fenti deliktumok létrejöttében nagy szerepet játszik a sértetti közrehatás. Az időskorúak és egyedülállók sérelmére elkövetett bűncselekmények esetén az elkövetők gyakran az e csoportba sorolt személyek segítőkészségét, hiszékenységét használják ki ahhoz, hogy lakásukba, házukba, különböző trükkökkel bejussanak, és onnan elsősorban készpénzt, takarékbetétkönyvet, ékszert tulajdonítsanak el. Elemzéseink szerint időskorúak nagyon sok esetben a részükről természetesen felmerülő segítségnyújtás következtében válnak áldozattá. Viszonylag könnyen kötnek ismeretséget, megbíznak idegen emberekben, örülnek, hogy beszélgetnek, ezáltal az elkövetők nagyobb nehézség nélkül bizalmukba férkőzhetnek.

A trükkös lopások megelőzése:

Az elkövetők a legkülönfélébb indokokkal szólítják meg az idős embereket, elterelik figyelmüket a bűncselekmények elkövetése érdekében.

A leggyakrabban előforduló trükkök:

 • gázár-támogatást, vagy nyugdíj-kiegészítést hozott;

 • más hivatalos jellegre hivatkozik (gáz- vagy áramszolgáltató, Vöröskereszt, önkormányzati dolgozó);

 • szerszámokat vagy egyéb használati tárgyakat szeretne lerakni, tároltatni;

 • vásárlás (sertés, vasáru, építési anyag, toll- párna, stb.) vagy éppen értékesítés (arany ékszerek, seprű, edények, stb.) ürügyével;

 • pénzt szeretnének felváltani;

 • WC-re szeretne menni;

 • rosszullétre hivatkozik;

 • vizet kér;

 • kamionja, személyautója lerobbant és a bevontatáshoz, javításhoz pénzre van szüksége;

 • szomszéd telket szeretnék megvenni (vagy megvették) és a telekhatár felől érdeklődnek;

 • szeretet-szolgálattól csomagot hoztak;

 • szociális-segélyt hoztak;

 • szemétszállítás túlfizetése miatt pénzt hoztak;

 • kerti munka elvégzésének ürügyével;

 • sértett hozzátartozójától  pénzt, tűzifát, stb. hoztak

Biztonsági tanácsok tanyán élő időseknek:

 • Ne nyisson ajtót, kaput idegennek, ismeretlen személynek!

 • Ajtaját lássa el biztonsági zárral, szereltessen fel biztonsági láncot!

 • Ne bízzon meg ismeretlenben, még akkor sem, ha kedvesnek és jó modorúnak tűnik!

 • Alkalmi munkát ne vállaltasson fel idegenekkel (pl. favágás, hóseprés, kerti munkák)!

 • Ne hagyja nyitva a kapuját, házát, lakásának ajtaját, még akkor sem, ha az udvarban vagy a kertben tartózkodik, mert bárki észrevétlenül is bemehet!

 • Ne hagyja a kapujának, házának, lakásának kulcsát a lábtörlő, virágcserép alatt és egyéb helyeken! Ha elmegy otthonról, inkább vigye magával!

 • Ne hagyja őrizetlenül azt a helyiséget, ahol nyitva van az ablak!

 • Ne engedjen be a házaló árusokat, gáz- vagy áramszolgáltató, Vöröskereszt és más hivatalos személynek álcázott embereket, bármennyire erőszakosak is!

 • Kérje igazolványukat! Tartsa kapun kívül őket! Amennyiben mégis úgy érzi, hogy elfogadná ajánlatukat, beszéljen meg velük másik időpontot, míg ellenőrizni tudja őket, illetve hozzátartozóit tudja értesíteni!

 • Ne vegye elő megtakarított pénzét idegenek jelenlétében, mert kifigyelhetik, hogy hol tartja és valamilyen trükkel eltulajdoníthatják Öntől! Lehetőség szerint ne tartsa egy helyen az Ön által megtakarított pénzt, hanem kisebb összegeket helyezzen el a lakás különböző részein!  

 • Ne nyisson ajtót éjszaka bármilyen zajt hall, ha lehetősége van rá, hívja a RENDŐRSÉGET (telefonszám: 107)!

 • Fizikai támadás esetén lehetőség szerint saját élete, testi épsége megóvása érdekében ne tanúsítson ellenállást, inkább teljesítse a támadó követeléseit, hiszen ezzel saját életét mentheti meg! 

 • Folyamatosan tartson kapcsolatot a „közelében” élőkkel, valamint a postással, polgárőrrel, orvossal, szociális gondozóval. Lehetőség szerint állapodjanak meg abban az előbb felsorolt személyekkel, hogy hetente vagy havonta mely időpontokban látogatják meg Önt!

 • Az ablakokon lévő redőnyt azon helységekben, melyeket nem használ, napközben húzza fel, ezzel is azt a látszatott keltve, hogy a lakás valamennyi helyiségét lakják. Lehetőség szerint az előkertet művelje, mert az elhanyagolt kert látványa is arra enged következtetni, hogy a ház tulajdonosa egyedül élő, gyenge fizikumú, beteg ember, aki segítségre szorul, ezáltal védtelenné és célponttá válhat!

 • Nyugdíjfolyósítás időszakában – ha lehetősége van rá - kérje meg valamelyik családtagját vagy a családgondozót, hogy legyen jelen az átvételkor, illetve a pénz biztonságba helyezésekor!

 • Érdeklődjön az önkormányzatnál a házi jelzőrendszeres segítségnyújtás, illetve a vészhelyzeti segélyhívók beszerelésének lehetőségéről, ezek hiányában szereltessen be S.O.S segélyhívó jelzőberendezést (vezeték nélküli kapucsengő) rosszullét, betörés esetére!

 • Ha az anyagi lehetőségei megengedik, akkor vásároljon mobiltelefont, amellyel bármikor segítséget tud hívni szükség esetén!

 • Ügyeljen arra, hogy ha környezetében idegenek vannak vagy gyanús személyeket észlel, ne beszéljen arról, hogy tanyán egyedül él!  

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna, kérjük, azonnal értesítse a Rendőrséget a 107-es illetve a 112-es segélyhívó számon, valamint forduljon segítségért az Igazságügyi Hivatal Áldozatsegítő Szolgálatához.

 


 

A Közbiztonságra különösen veszélyes eszközök listája:

 

A 175/2003. Kormányrendelet  tartalmazza a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök listáját.

 

 • az olyan szúró- vagy vágóeszköz, amelynek szúró-hosszúsága vagy vágóéle a 8 cm-t meghaladja, továbbá a szúróhosszúság vagy a vágóél méretétől függetlenül a dobócsillag, a rugóskés és a szúró-, vágóeszközt vagy testi sérülés okozására alkalmas egyéb tárgyat kilövő készülék (különösen: íj, számszeríj, francia kés, szigonypuska, parittya, csúzli);
 • a jellegzetesen ütés céljára használható és az ütés erejét, hatását növelő eszköz (különösen: ólmosbot, boxer);
 • a lánccal vagy egyéb hajlékony anyaggal összekapcsolt botok, nehezékek;
 • az olyan eszköz, melyből a szem és a nyálkahártyák, illetve a bőrfelület ingerlésével támadásra képtelen állapotot előidéző anyag permetezhető ki (gázspray);
 • az olyan eszköz, amely az utánzás jellege és méretarányos kivitelezése miatt megtévesztésre alkalmas módon hasonlít a lőfegyverre (lőfegyverutánzat);
 • az olyan eszköz, amely elektromos feszültség útján védekezésre képtelen állapot előidézésére alkalmas (elektromos sokkoló);
 • az olyan eszköz, amely a zárszerkezetek illegális kinyitására vagy feltörésére szolgál (különösen: álkulcsok, mechanikus vagy elektromos elven működő zárnyitó szerkezetek);

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Hírek

Szavazás

Végezne önkéntes tevékenységet a közbiztonság javításáért és fenntartásáért?
Nem
Igen
Asztali nézet